Laser erstatter emballage på økologisk frugt
Lasermærkningen bliver nu permanent på blandt andre økologisk vandmelon og jordnøddesquash.
Det er lykkedes at få en "negativ" effekt ved mærkningen af vandmelonen.
Også de søde kartofler får nu en permanent lasermærkning.

Det svenske ICA (fødevarebutikker) har siden slutningen af 2016 testet lasermærkning på udvalgte økologiske frugter. Testen har været en succes og indføres nu permanent på en række produkter.
 
– Det er positivt, at vi kan anvende en ny teknik og derigennem få en bedre mærkning set ud fra et miljøperspektiv. De økologiske varer skal skille sig ud fra de øvrige. Ved at mærkningen sker direkte på varen undgår vi klistermærker, bakker og poser, udtaler sortimentschef for frugt og grønt hos ICA Sverige, Peter Hägg.
 
Lasermærkningen af fødevarer har været anvendt i bl.a. Australien siden 2009 og blev godkendt i 2013 i EU, og siden har blandt andre den franske kæde Carrefour taget det i anvendelse.
 
Mærkningen sker hos et distributionscenter i Holland, hvor dato, oprindelsesland og PLU-koden (Price Look Up Table) mærkes direkte på frugten. Laserintensiteten er så lav, at der kun opstår en forandring i pigmentet, ikke en direkte indbrænding. Det skulle ikke have nogen indvirkning på varens kvalitet overhovedet.
 
Det er dog ikke alle frugter det fungerer på. Testen har vist at avocado er uegnet, da løbende forandringer i skallens ydre gør teksten ulæselig og fx duer metoden heller ikke på citrusfrugter, da de har en evne til at være ”selvhelende” og teksten dermed forsvinder.
 
I første omgang indføres mærkningsteknikken på diverse græskar og større rodfrugter.
 
–  Vores kunder har taget godt i mod ideen og den nye mærkningsmetode har skabt en del international opmærksomhed som et vigtigt bæredygtighedsprojekt. I løbet af få år vil det her være udbredt til hele Europa eftersom interessen for miljøvenlig emballage har været tydelig i hele testperioden, sige Peter Hägg.


SØREN WINSLØW

Editor & Ad Sales Denmark
SØREN WINSLØW
soren@packnews.com

Publiceret: 2017-05-15

TAGS (Bemærk! Klik på en tag for at få flere artikler frem inden for området!)

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


FØLG OS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Find de vigtigste messer og begivenheder i emballagebranchen!
FØLG OS PÅ FACEBOOK
 
RPC