...
Fjer bliver til emballage

Tre millioner tons hønsefjer bliver hvert år smidt væk på de forskellige europæiske hønsefarme og slagterier. Nu vil den spanske virksomhed Aimplas indsamle fjeraffaldet og benytte keratinet, som udgør en stor del af materialet i fjerene som råmateriale ved produktion af bioplast, som kan anvendes til emballage og andre produkter.

Hønse- og kyllingefjer er en vigtig keratinkilde, men i dag havner størsteparten af affaldet fra slagterier og hønsefarm på forskellige depoter eller det går direkte til forbrænding. Det kunne også anvendes til produkter som gødning, bioplast, biokompositer m.m.

Det spanske plastikfirma Aimplas er en del af EU-projektet Karma 2000, hvor der medvirker 16 partnervirksomheder fra 10 lande. Projektets formål er at udvikle innovative processer, som gør det muligt at udtrække keratinet fra fjerene på en effektiv måde. Hele projektet koordineres af teknologicentralen Cidetec.

Aimplas’ udviklingsmetode begynder med at fjeraffaldet gennemgår en effektiv dekontamineringsproces, der fjerner alle patogene substanser og eliminerer eventuelle helbredsrisici for det personale, der skal arbejde med materialet. Derefter behandles fjerene i forskellige processer i nano- og mikroskala, således at keratinet kan bearbejdes og udvindes.

Det udvundne keratin kan anvendes til mange forskellige formål. Fx kan keratinet kombineres med biopolymerer fra genbrugsmaterialer og anvendes til produktion af genanvendelige eller biologisk nedbrydelige emballager. Det er med andre ord muligt at en stegeklar kylling leveres i en emballage, som er fremstillet af dens egne fjer.

Bioplast, der er produceret med keratin kan anvendes til fremstilling af fx indpakningsfilm, fødevareemballage, drikkebægre, engangsartikler med mere.
 
Keratinet kan også i kombination med andre materialer have en række andre anvendelsesområder som fx gødning til landbruget, møbler med meget mere.


LIS LYKKE

Editor & Ad Sales Denmark
LIS LYKKE
lis@packnews.com

Publiceret: 2017-06-20

TAGS (Bemærk! Klik på en tag for at få flere artikler frem inden for området!)
Biomasse Bioplast Drikkevareemballage emballage Emballage udvikling fødevareemballage Miljø

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.


MEST LÆSTE
FØLG OS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Find de vigtigste messer og begivenheder i emballagebranchen!
FØLG OS PÅ FACEBOOK
 
RPC